25 апреля- Икона Богородицы Белыничская

ИСТОРИЯ
По цер­ков­но­му пре­да­нию Бе­лы­нич­ская ико­на Бо­жи­ей Ма­те­ри бы­ла при­не­се­на в XIII ве­ке бла­го­че­сти­вы­ми ино­ка­ми в ме­стеч­ко Бе­лы­ни­чи и по­ме­ще­на в Свя­то-Ильин­ском хра­ме, где во вре­мя все­нощ­но­го бде­ния от об­ра­за Ца­ри­цы Небес­ной чу­дес­ным об­ра­зом вос­си­ял яр­кий свет. Это чу­до на­шло от­ра­же­ние во 2-м ико­се Ака­фи­ста Бе­лы­нич­ской иконе: Ра­зу­ме­ти хо­тя­ще див­ное чу­до, ка­ко от свя­тыя Тво­ея ико­ны ис­хож­да­ху све­тя­щи­я­ся лу­чи, бо­го­лю­би­вии ино­цы, при­нес­ше свя­тый об­раз Твой в стра­ну на­шу и по­ста­вив­ше в церк­ви про­ро­ка Илии, егда от пре­свет­лых лу­чей сих в но­щи бысть свет­ло аки во дни, со стра­хом и тре­пе­том со­вер­ша­ху все­нощ­ное мо­ле­ние пред свя­тою Тво­ею ико­ною и укреп­ля­ху­ся на­деж­дою на ми­ло­сер­дие Бо­жие. По­сле за­клю­че­ния Брест­ской унии (1596 г.) Или­ин­ский храм пе­ре­шел к ка­то­ли­кам, а спу­стя неко­то­рое вре­мя был раз­ру­шен.

За­тем чу­до­твор­ная ико­на пре­бы­ва­ла в ко­сте­ле Бе­лы­нич­ско­го кар­ме­лит­ско­го мо­на­сты­ря, ос­но­ван­но­го в 1624 го­ду ли­тов­ским гет­ма­ном Львом Са­пе­гой на бе­ре­гу ре­ки Дру­ти, в 45 вер­стах от Мо­гиле­ва. Ико­на по­чи­та­лась как ка­то­ли­ка­ми, так и пра­во­слав­ны­ми. В 1832 го­ду мо­на­стырь был упразд­нен, и ко­стел дей­ство­вал как при­ход­ский храм.

В 1876 го­ду он был пе­ре­дан пра­во­слав­ным с вос­ста­нов­ле­ни­ем мо­на­сты­ря. 12 ап­ре­ля то­го же го­да в хра­ме бы­ла со­вер­ше­на пер­вая Бо­же­ствен­ная ли­тур­гия на освя­щен­ном пра­во­слав­ным епи­ско­пом пре­сто­ле в честь Рож­де­ства Пре­свя­той Бо­го­ро­ди­цы. Через год сю­да был пе­ре­ве­ден из Мсти­слав­ля Ни­ко­ла­ев­ский муж­ской мо­на­стырь. Бе­лы­нич­ская ико­на оста­лась в хра­ме, на по­кло­не­ние ей еже­год­но при­те­ка­ло до 10 тыс. па­лом­ни­ков. В Мо­гилев­ской епар­хии счи­та­лось пра­ви­лом преж­де чем ид­ти в Ки­е­во-Пе­чер­скую лав­ру или По­чае­во, при­ло­жить­ся к Бе­лы­нич­ской свя­тыне. Несмот­ря на древ­ность ико­ны, вы­со­кое ис­кус­ство со­хра­ни­ло в изо­бра­же­нии ли­ка необы­чай­ную све­жесть кра­сок; оби­лие бла­го­да­ти, из­ли­вав­ше­е­ся от ико­ны, по мо­лит­ве ве­ры, на­пол­ня­ло ра­до­стью серд­ца пра­во­слав­ных.

В 1925 го­ду мо­на­стырь был за­крыт. Су­ще­ству­ют све­де­ния, что чу­до­твор­ная ико­на бы­ла пе­ре­да­на в Мо­гилев­ский кра­е­вед­че­ский му­зей. За­тем сле­ды ее за­те­ря­лись и она счи­та­ет­ся про­пав­шей в 1941 го­ду в ме­сте с дру­ги­ми му­зей­ны­ми цен­но­стя­ми, в чис­ле ко­то­рых был и Крест свя­той Ев­фро­си­нии По­лоц­кой.

По­сле 1917 го­да со­хра­ни­лись толь­ко два спис­ка Бе­лы­нич­ской ико­ны Пре­свя­той Бо­го­ро­ди­цы, пре­бы­вав­ших в хра­мах во­сточ­ной Бе­ла­ру­си в кон­це XIX – на­ча­ле ХХ ве­ков.

Ико­но­гра­фия об­ра­за от­но­сит­ся к ти­пу Оди­гит­рии – гла­ва Бо­го­ро­ди­цы слег­ка по­вер­ну­та к Бо­гом­ла­ден­цу, Ко­то­рый пра­вой ру­кой бла­го­слов­ля­ет, а в ле­вой дер­жит дер­жа­ву. В пра­вой ру­ке Бо­жи­ей Ма­те­ри – удли­нен­ный де­ко­ра­тив­ный ски­петр. На гла­вах Бо­же­ствен­но­го Мла­ден­ца и Пре­свя­той Бо­го­ро­ди­цы – узор­ча­тые ко­ролев­ские ко­ро­ны.

Бе­лы­нич­ская ико­на Бо­жи­ей Ма­те­ри яв­ля­ет­ся об­щей свя­ты­ней хри­сти­ан­ско­го ми­ра.

МОЛИТВЫ

Молитва Пресвятой Богородице пред иконой Ея «Белыничской»
О, всеми́лостивая Госпоже́ Цари́це Богоро́дице, от все́х родо́в избра́нная и все́ми ро́ды земны́ми и небе́сными ублажа́емая! Припа́даем, покланя́емся Тебе́ и смире́нно мо́лим Тя́: воззри́ ми́лостиво на предстоя́щия пред святы́м о́бразом Твои́м чудотво́рным, и приими́ моли́твы, со слеза́ми Тебе́ приноси́мыя от на́с, недосто́йных рабо́в Твои́х, и к Твоему́ о́бразу пе́ние возсыла́емое со умиле́нием, я́ко Тебе́ Са́мой ту́ су́щей, послу́шающей и подаю́щей с ве́рою прося́щим по коему́ждо проше́нию исполне́ние. Ты́, имену́емая Все́х скорбя́щих Ра́дость, услы́ши на́с, ско́рбных. Ты́, называ́емая Утоли́ моя́ печа́ли, утоли́ на́шу печа́ль. Ты́, купино́ неопали́мая, сохрани́ ми́р и все́х на́с от вредоно́сных о́гненных стре́л врага́. Ты́, взыска́ние поги́бших, не попусти́ на́м поги́бнути в бе́здне грехо́в на́ших. Ты́, Одиги́трие, укажи́ на́м пра́вый пу́ть ко спасе́нию. Ты́, неувяда́емый цве́те чистоты́, да́ждь на́м по́мощь, немощны́м плотско́ю стра́стию, и уцелому́дри на́с. Ты́, боголюби́вая скоропослу́шнице, услы́ши в ча́с се́й моли́тву на́шу. Ты́, засту́пница усе́рдная, Ма́ти Го́спода Вы́шняго, Ты́, на́ша Ма́ти и наде́ждо, облегчи́ ско́рбь на́шу, немощны́м здра́вие да́руй, разсла́бленных и неду́жных исцели́ и от одра́ боле́зни возста́ви. От бе́сных бе́сы отгони́, оби́димых от бе́д изба́ви, вдо́в защити́, гре́шныя прости́, прокаже́нныя очи́сти, слепы́м зре́ние да́руй, ста́рость поддержи́, ю́ныя наста́ви, ма́лыя де́ти поми́луй, непло́дны от непло́дства разреши́, в семе́йствах ми́р утверди́, путеше́ствующим спутеше́ствуй, правосла́вным христиа́ном на враги́ побе́ду и одоле́ние да́руй, е́реси и раско́лы изкорени́, отпа́дшия от благочести́выя ве́ры на пу́ть пра́вый обрати́, страну́ на́шу ми́ром огради́, земли́ плодоро́дие да́руй, все́х же на́с от внеза́пныя сме́рти сохрани́ и вся́кия многоразли́чныя стра́сти уврачу́й, вся́ бо возмо́жеши хода́тайством к Сы́ну твоему́ Христу́ Бо́гу на́шему.
О, всепе́тая Ма́ти, Пресвята́я Де́во Богоро́дице, не преста́ни моли́тися о на́с, недосто́йных, и к пречи́стому о́бразу Твоему́ со умиле́нием припа́дающих и со стра́хом и любо́вию на се́й взира́ющих, я́ко живе́й Ти́ су́щей. Услы́ши на́с, Влады́чице, на Тя́ по Бо́зе еди́ну наде́жду иму́щих. Пре́жде отше́дшия отцы́ и ма́тери, бра́тия и сестры́ на́ша упоко́й в селе́ниих святы́х, в ме́сте све́тле, в ме́сте зла́чне, в ме́сте поко́йне, иде́же не́сть печа́ль и воздыха́ние. Егда́ же приспе́ет и на́ше от жития́ сего́ отше́ствие и к ве́чней жи́зни преселе́ние, предста́ни на́м, преблагослове́нная наде́ждо на́ша, да́руй на́м христиа́нскую кончи́ну живота́ на́шего, безболе́зненну, непосты́дну, ми́рну и Святы́х Та́йн прича́стну, да в бу́дущем ве́це сподо́бимся вси́ ку́пно со все́ми святы́ми безконе́чныя блаже́нныя жи́зни во ца́рствии возлю́бленнаго Сы́на Твоего́ Иису́са Христа́, Ему́же подоба́ет вся́кая сла́ва, че́сть и поклоне́ние со Безнача́льным Его́ Отце́м и Пресвяты́м, и Благи́м, и Животворя́щим Его́ Ду́хом ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

(218)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *